Tultiin takaisin. Et olisi ehkä uskonut. Samassa laiturissa ollaan kuin viimeksikin. Nyt täällä vain on muutama muukin... Ei mahduttaisi kylkikiinnitykseen poijulaituriin - toisin kuin lokakuun lopussa. Näytät vähän erilaiselta tällä kertaa, Nynäshamn.
(5854 N 1757 E)

07E602D8-53F9-4D3F-9364-E2597783F308.jpg

Myös meren joku on vaihtanut sen jälkeen, kun Moon Mereliä tuotiin Hollannista. Ei suunniteltu silloin reittiosuutta Gotlanti - Nynäshamn, mutta idästä lähestyvä myrsky muutti suunnitelmat. Paettiin myrskyä, mutta se oli nopeampi.

Tunnelmia neljän ja puolen vuoden takaa, kun kävi ilmi, että olisi viisasta jättää vene tänne joksikin aikaa: ”Tuntuu haikealta ja jotenkin väärältä jättää Moon Merel yksinään odottamaan. Se sentään uskollisesti vei meitä kylkimyyryä viime yönä poikittaisten aaltojen pohjalla. Sitloodan reuna muuttui ajoittain lähes lattiaksi, ja meri heitti vettä sisään. Puosu piti kaksin käsin kiinni oviaukon karmeista sprayhoodin suojissa ja sääli kapteenia, joka perässä ruorin takana oli kylmän ja märän armoilla. Nynäshamnin valot kajastivat kaukaisuudessa vuosisadan ajan... Sisällä tavarat lentelivät, lukot antoivat periksi, ovet paukkuivat. Puosu muisti, että jossakin on raja, jonka jälkeen pelko lakkaa. Se tulee, mikä on tullakseen; omassa kädessä on kovin vähän. Lähinnä se ovenkarmi.”

Entäs sitten tällä kertaa? Miten sujui reittiosuus Gotlanti - Nynäshamn? Tuulenhenkäyskään ei värähtänyt edes avomerellä. Oli kuumin venereissu ikinä. Paahde yritti tehdä meistä aurinkokuivattuja seiloreita. Vettä ja kivennäisvettä kului sammioittain. Päivän menu oli puosun makrillipasta med ekstra salt. Aluksi kuumuudelta yritettiin pelastua vaatteita vähentämällä, lopuksi auringonpaahteelta suojauduttiin pitkähihaisin ja -lahkeisin vaattein.

Erona edelliseen kertaan, Nynäshamn, oli myös se, että nyt saimme tietää, miltä tänne tullessa näyttää.

F44800D7-5381-4B70-8168-732E7B72749A.jpg

Jotakin samaakin löytyy. Saunan lauteet ovat täällä edelleen niin kuumat, ettei niille voi istua. Suihkuista kumminkin tulee nyt vettä.

Kaikki palvelut täällä on, ja pendeltåg veisi kätevästi sataman vierestä Tukholmaan, jos mieli tekisi pääkaupunkielämään.

Kaupunki kaiketi olet sinäkin, Nynäshamn. Tänään tutustutaan.