Seili

LAT 60° 14.561'N
LON 21° 57.908'E

Nauvossa vietimme kesäpäivän purjehdusystäviemme Minnan, Jussin, Vilman ja Veetin kanssa. Mutta tänne Seiliin he eivät halunneet tulla. Me otimme mukaan kaksikymmentä taaleria ja ruumisarkkulaudat, irrotimme keulaköydet ja purjehdimme 1600-luvulle...

Kapteenilla on paha spitaali, puosu on umpihullu. Täällä he joutuvat eroon toisistaan. Kapteeni majoitetaan pääsaaren itäpuolella sijaitsevalle pienelle Kirkkosaarelle eristykseen muiden leprasairaiden joukkoon. Puosu joutuu pääsaarelle houruinhuoneeseen. Häntä hoidetaan suoneniskennällä ja viinalla. Sentään. Kapteenia ei hoideta; hänet vain pidetään erossa terveistä.

Kirkossa kapteeni istuu toisten spitaalisten kanssa kirkon länsiosassa, joka on eristetty aidalla muusta tilasta. Hän saa ehtoollisen pitkällä kepillä aidan takaa tarjottuna. (Tämä ehkä vaikuttaa seuraavassa elämässä hänen päätökseensä kirkkoon kuulumisesta?) Puosun koettelemuksia ovat väki- ja mielivalta. Kun hän potkii takaisin, hänet siirretään houruinhuoneesta vankitupaan.

Koskaan kapteeni ja puosu eivät enää näe toisiaan. Maankohoaminen ja hiekan kerrostuminen synnyttävät vuosisatojen mittaan tosin maayhteyden Kirkkosaaren ja pääsaaren välille. Ehkä puosu jääkin menehtymisensä jälkeen haamuna odottamaan sitä. Ehkä hän on juuri se Seilin kummitus, jota Minna ei halua kohdata.

seiliheili.jpg