Ylitse kaiken Korppoon Verkkanilla (LAT 60° 10.457'N, LON 021° 33.435'E) oli kuitenkin sauna! Olen saattanut hehkuttaa tätä bastua aikaisemminkin, sillä kyseessä on venesatamasaunojen kingi. Nyt puolentoista viikon saunattomuuden jälkeen se oli kingi potenssiin tuhat.

Löylyhuoneen ikkunasta avautui näkymä merelle ja alas venelaitureille. Vesi sihahteli kipakasti kiville ja löylyä riitti. Se irrotti matkan karstat pinnalta ja sisältä; haudutti seilorin kesäillanpehmeäksi.

Ja hei: suihkuista tuli kunnolla vettä. Veden lämpötilaa saattoi säätää. WC:ssä oli bide-suihku!

Edellisen kerran puosu näki saunan Furusundissa Ruotsiin rantautumisen jälkeen. Siellä vain lämpöä oli noin viidenkymmenen asteen verran. Asian tarkempi tutkiminen jäi, sillä ystävälliset ruotsalaisrouvat huhuilivat pesuhuoneesta takavasemmalta, että kyseessä oli unisex-bastu. Ilkialaston puosu kipitti äkkiä takaisin pesuhuoneeseen. Hän ei ollut tiennyt varata bikinejä mukaan. Furusundin suihkusta vettä tuli äärimmäisen niukasti. Sandhamnissa tuli pelkästään kuumaa vettä. Eikä bide-suihkuja näkynyt missään toileteissa. Ruotsalaisnaisten intiimihygienia jäi hieman huolettamaan puosua.

Mutta kuten todettua, laiturijamit ja muu ilonpito taas sopivat puosulle oikein hyvin. Voisikohan kansojen parhaat puolet yhdistää...

Grindan rantaravintolassa olin toivoinut Suomen venesatamiin enemmän iloista yrittäjyyttä, palvelua ja pientä luksusta. Korppoon Verkkan vastasi yllättäen huutoon. Kevein askelin - ja siis putipuhtaana - tepastelin valmiiseen ravintolan aamiaispöytään nauttimaan kasviksia, paahtoleipää, luonnonjogurttia... Venepaikan lunastajat saivat tämän ylellisyyden ihan kohtuuhintaan. Hyvä, Verkan!

Myös pois lähtiessä septi- ja tankkauslaiturilla palvelu oli parasta ikinä. Julistaisin Verkanin vierasvenesataman the satamaksi, ellei yksi tärkeä seikka puuttuisi: ruokakauppa. Toki tämän tiesimme, ja olimme varautuneet matkaamaan Korppoon keskustaan. Mutta laiskuus voitti. Nauvossa ostoksia ei tarvitsisi kantaa veneelle kilometrien takaa.

Nämä paikat ovat niin tuttuja. Mutta vieraissa käymisen jälkeen näitä katselee uusin silmin.

oikeinp%C3%A4in.jpg
Nauvoon tuli muitakin nälkäisiä.