Vänö

LAT 59° 52.080'N
LON 22° 11.798'E

Gotlantiin purjehtimista voi tietysti pysähtyä miettimään myös siitä näkökulmasta, että paljon on näkemättä ja kokematta omillakin vesillä - lukuisista veneilykesistä huolimatta. Tämäkin Vänö on täysin uusi tuttavuus.

Suunnattiin tänne ystävien tuulisesta mökkipoijusta, jossa oli keikuttu yksi Linnanmäki-yö. Vänön satama on länsituulelta suojassa, ja sitä ominaisuutta arvostimme nyt kovasti. Ystävän mukaan tämä ei ollut kovin suosittu satama; tilaa varmaankin löytyisi. Mutta mutta. Veneitä on nyt paljon liikkeellä. Merellä ovat sekä kesälomiaan lopettelevat että aloittelevat plus lisäksi kaikki ne, joita houkuttaa Kotkasta Turkuun siirtyvien Tall Ship Race -alusten bongaaminen.

20170718_150349-01.jpg

Shtandart-aluksen bongasimme Kasnäsissä.

Toisin sanoen Vänön satama oli täpötäysi, kun lähestyimme rantaa. Puosua ja kapteenia vähän huokailututti. Mutta sitten joku kipitti betonilaiturin päähän, viittilöi ja mekasti. Siunattu venekansa, joka aina auttaa tuttua ja tuntematonta.

Päädyimme Roska-Roopen laituriin mustia autonrenkaita vasten (kaikki fenderit veneen ja renkaiden välissä). Edessämme samassa laiturissa on toinenkin vene. Ja siihen kylkikiinnityksellä kytketty vene. Kovasti kaikki jänskätämme, saapuuko Roska-Roope. Tosin täällä ei oikein mikään fasiliteetti ole kunnossa, joten tuskin on huolta. Huussit ovat hurjassa jamassa, grilli käyttökelvoton, maisemaa koristaa rikkinäinen, romua pursuava jäätelökioskivanhus (70-luvulta?). Kierrätyskatokseen voisi viedä paperia, metallia ja pulloja. Niitähän venejätteet enimmäkseen ovat...

20170719_175112-01.jpg

Vänössä bongattua

Mutta jotakin viehättävää ja omaleimaista Vänössä on. Puosu käy tervehtimässä kirjavaa lammaslaumaa ja löytää originellin kappelin. Se tosin on uusvanha, sillä alkuperäisen kappelin tuhosi lopullisesti täkäläinen isäntämies 1800-luvulla katajia polttaessaan. Katajaa ja muita matalia havuja, samoin kanervaa kasvaa runsaasti rantakallioilla, joille kappelilta johtaa pieni polku. Opastuskin Vänössä on hoidettu hienosti...

20170719_190636-01-01.jpg

Huom. huom. Kesän ensimmäiset kypsät mustikat löytyvät! Niitä näyttävät poimivan myös naapuriveneidemme nuoret miehistöt. Kapteeni päivystää ilmeisesti yksin rannassa Roska-Roopen saapumisen varalta. Puosu päättää palata. Veneellä hän vielä googlettelee saaritietoutta. Vänö Vännerin mukaan täällä on käteistä piilossa! "Geocash on nykypäivän aarteenetsintää. Väinöllä on geocash rata." Nyt kannattaa sännätä uudestaan maastoon! 

20170719_181053-01.jpg

Täh. Ei sulle kelpaisi päivän salaatti?