LAT  60° 11.699'N
LON 021° 54.639'E

Vene on lähestulkoon ainoa paikka, jossa luen naistenlehtiä. Siksi pysyn hieman huonosti ajan hermolla. Noin puolet puheenaihehenkilöistä on minulle aina uusia tuttavuuksia. Samoin elämäntapa- ja hyvinvointisuuntaukset yllättävät joka kesä. Tänä vuonna tunnettu mallimamma luennoi metsän terapeuttisesta vaikutuksesta. Se on hieman yllättävää. Metsän luulisi olevan edelleen niin tuttu juttu kaikille suomalaisille, ettei sen rauhoittava ja hoitava vaikutus vielä olisi uusi, eksoottinen oivallus.

Keksin juuri tulevan menestysurani: alan luennoida meren terapeuttisesta vaikutuksesta ihmismieleen. Kirjoitan merellisen elämäntaito-oppaan ja johtamistaidon käsikirjan. Läsnäolon laineet. Parvesta tiimiksi, löydä sisäinen silakkasi. Kapteenin karisma simpukankuoressa. Parisuhteen dialogia käsittelevän teoksen kirjoitan luonnollisesti myös. Itse asiassa viimeksi mainittuun kertyy materiaalia parhaillaan. Veneet ovat satamissa niin liki toisiaan, ettei ko. materiaalilta aina voi välttyä. Naapuriveneen rouva on sitä mieltä, että porkkanoiden pilaantuminen on herran syy, ja herra puolestaan pitää porkkanoiden tilaa toisarvoisena verrattuna veneen kiillottamiseen, jolla hän on kohottanut rouvan äidinkin omaisuuden arvoa. Lupaan pyhästi mielessäni, etten koskaan enää riitele veneessä...

Käännän lehden sivua ja päätän unohtaa luennoitsijan uran. Vaikka - ja sanon tämän tietoisena siitä, ettette enää ota minua vakavasti - olen kyllä oikeastikin sitä mieltä, että merellä on terapeuttinen vaikutus. Joka kesä matkan alussa mieli möyrii monenlaisessa menneessä. Avaruus, sinisyys, pitkät matkat ja kajuutan keinuvat illat antavat aikaa ja tilaa asioiden käsittelyyn. Niitä asioita esipestään, pestään ja lingotaan; oiotaan ja ripustellaan, kunnes lopulta koittaa se auvoisa hetki, jona mieli on pesty, ja puhdas olo aaltoilee sisikunnassa. Tänä vuonna prosessiin kului minulta tavallista kauemmin aikaa, koska kevään työelämä oli ollut aiempaa raskaampaa - ja koska pikkupuosu oli alkumatkasta mukana.

Mielen pyykin pesusta oli ehkä kyse naapuriveneenkin vuoropuhelussa. Nyt siellä on rauhoituttu. Lipun naapurit unohtivat laskea kriisinsä tuoksinassa, vaikka Nauvon satamassa soi fanfaari kesäiltaisin yhdeksältä lipunlaskun merkiksi. Se on ihana perinne.

Nauvon laivaravintolan pitsoja odotan aina innokkaana, mutta nyt on pakko sanoa, että täytteet huutelivat tällä kertaa toisiaan pitsan päällä. Kokki on vaihtunut tai sitten tulosta tehdään simpukoita säästämällä.

Tulimme melko myöhään iltapäivällä perille, ja on perjantai, joten venepaikan löytyminen tuotti hieman päänvaivaa nuorelle miehelle, joka kumiveneessään opasti veneilijöitä. Lopulta kiinnityimme Nagu Segelsällskapin laituriin paikalle, jonka haltija ei ole palaamassa lähipäivien aikana. Meidän kannalta ratkaisu on oivallinen: paikka on todella suojaisa. Tuuli mistä päin tahansa, tässä tuskin kolistaan yöllä.
 

puosu%20matkalla-normal.jpg
Puosu matkalla bussille


punkkibussi-normal.jpg


(13.7.2014 vielä vain täällä)

Checking-lista a'la Nagu:

 • venemattojen ravistelu
 • kannen pesu
 • pankkiasioiden hoito (kapteenin ipadilla)
 • punkkiasioiden hoito
 • limu-, viini- ja salaattitäydennykset kaupasta
 • gourmet-aterian valmistus Börjen savukalasta, kattaus Mormors Caféssa kannella 1
 • paljasjalkatrubaduuripojan soitosta ja laulusta lumoutuminen
 • kesän ensimmäinen jäätelötötterö
 • talviturkin heitto
 • rahojen törsäys rannan vaatemyymäläkojuissa
 • kapteenin närkästys

Projekti, joka ei millään tunnu käynnistyvän:

 • venekoriin pakattujen likaisten astioiden vieminen pesuhuoneeseen ja tiskaus

Ihan kaikki (muukaan) ei Nauvossa pelitä näin sesonkiaikaan: Bensa ja diesel ovat lopussa, eikä septitankin tyhjennys toimi. Laiturimaksu on täällä sen verran korkea, että puutteet vähän harmittavat.

Muuten ei harmita mikään.