Se, etten ole aikoihin kirjoittanut veneenhankkimisprojektista, ei johdu pelkästään siitä, että olisin suomalainen taikauskoinen pessimisti. Hiljaisuus on johtunut myös sekasortoisesta olotilasta. Onhan venekuume määritelty sairaudeksi? Kapteeni on nukkunut onnettoman huonosti viikkokausia, minä jouduin sekavuustilaan veneen nimen miettimisen myötä. Tuulia-jolla, Rakas Stella vai Vene Zia? Sitten ykskaks on nukkumaanmenoaika. Toiminta- ja taloussuunnitelman sijaan auon johtotiimin kokouksessa nähtäväksi osavuosikatsausohjeita. Värjään hiukseni vihreiksi. Isla? Vela? Andromeda tai Kassiopeia? Säntään kauppaan ostamaan kumisaappaita veneenhakumatkaa varten, vaikkei mitään matkaa ole lyöty lukkoon - ja uutta hiusväriä perjantai-illan puhdetöiksi. Saarpiika? Tiitiäinen? Salarakas? Muistan laittaa värin hiuksiin(!) Hoitoaine muistuttaa venevahaa. Sitten keksin loistavan nimen: Avalon. On myyttiä, ritareita, saarta, usvaa ja naisjumaluutta. Tutultakin nimi kuulostaa. "Sehän on ravintola", sanoo kapteeni. "Oli", sanon minä, kun muistan. Karaokepaikka Espoon keskuksessa. Siinä meni Avalon.

Vene on tyttönimeltään Tricha. Se oleilee Hollannissa Port Zélandessa. Tricha on päässyt kuiville, toisin sanoen se on nostettu vedestä ja kuntotarkastettu. Parhaillaan odotellaan peräsimen korjausta. Kun se on saatu kuntoon, pitäisi tehdä kauppakirja. Nimittäin: käsiraha on jo maksettu. Hui.

Tricha on samanmerkkinen ja kokoinen vene kuin Black Cat, josta aloitimme: 35-jalkainen Hanse. Kissan myyjä vain vastaili laiskasti (ajan kuluessa kävi selväksi, että se johtui olemattomasta englanninkielentaidosta). Trichan löysi meille suomalainen venevälittäjä Vesa, joka on osoittautunut arvokkaaksi neuvojaksi, selvittäjäksi ja tinkijäksi. 

Näiden kahden Hansen välissä oltiin jo ihan vähällä kiinnittyä 40-jalkaiseen Bavariaan. Mutta se oli vanhempi ja sisutukseltaan turhan tumma.

Onko se siis totta? Tuleeko Tricha meille ikiomaksi, uudelleenristittäväksi veneeksi? Miten taikauskoinen pessimisti voi vaihtaa veneen nimeä, kun sen väitetään tuovan huonoa onnea? Kapteeni löysi onneksi netistä helpotusta tuskaan. Ristiäistilaisuudessa tulee lausua nämä maagiset sanat:

"Kaikkien niiden nimeen, jotka ovat aikaisemmin purjehtineet tällä aluksella tai jotka tulevat myöhemmin sillä purjehtimaan, pyydämme tuulten ja aaltojen jumalia osoittamaan meille suopeuttaan nyt ja tulevaisuudessa. Mahtava Neptunus, joka hallitset kaikkea mikä liikkuu aaltojen päällä tai alla; ja mahtava Aiolos, joka puhallat tuulta purjeisiimme, esitämme teille nöyrät kiitoksemme siitä suojasta, jota olette antaneet tälle alukselle tähän asti. Kiitämme siitä, että alus on aina löytänyt turvalliset reitit ja suojaisat satamat.

Nyt pyydämme teiltä, että tämän aluksen nimi, joka tähän saakka on ollut (_________), poistetaan kirjoistanne. Lisäksi pyydämme, että kun tämä sama alus jälleen purjehtii alueillanne toisen nimen alla, se tunnistettaisiin ja sille suotaisiin samat edut joista se on nauttinut aikaisemmin.

Tämän varmemmaksi vakuudeksi uhraamme teille merenkulun perinteisten tapojen mukaisesti."

(http:fendari.fi/yleist%C3%A4/uusi-nimi-veneelle)

Loitsun jälkeen pitää sitten kuulemma lorotella shampanjaa pitkin kantta. Sitä ei saa kaataa omaan lasiin, vaan kaikki uhrataan Ahdille.

Lisäksi yksi purjehdusystävistämme opasti: Kun olemme seilanneet uudelleen nimetyllä veneellä ensimmäisen kerran, tulee kaikkien purjehdukseen osallistuneiden uhrata kulaus alkoholipitoista juomaa Ahdille kiitokseksi siitä, että hän on vaihtanut uuden nimen kirjaansa. (Kuulemma myös kesän ensimmäisen ja syksyn viimeisen reissun jälkeen Ahdille pitää lorottaa juomaa. Onkohan tällä Ahdilla alkoholiongelma, mitä luulet?) Hyvä joka tapauksessa tietää, että etanolilla selviää epäonnen uhasta. Taikauskoisesta pessimististä voi kehkeytyä vielä vaikka taikauskoinen optimisti.

Niin optimisti en kuitenkaan ole, että jättäisin kunnon pahoinvointilääkkeet hankkimatta. Sen verran usein olen kuullut tarinan Jussin ja Minnan veneen hakemisesta Itämeren tuolta puolen. Ensi maanantain aloitan lääkärin vastaanotolla. Inkivääritabletit olen myös ostanut. Mitä pidemmälle hakureissu siirtyy, sitä todennäköisempää on meren syysmöyrintä. Nykysuunnitelmien mukaan myyjän kippari tuo veneen Kielin kanavan tälle puolen ja me haemme sen Kielistä - joka on saksaa ja merkitsee köliä - joka on myös tähdistö ja latinalaiselta nimeltään Carina. Hm. Carina?

 

Pakomela_1268-normal.jpg