On asioita, joita lähestulkoon ei voi kuvata. Sanat pakenevat niin kuin aavalla taivaanranta. Pienen puosun mieli matkaa suuressa sinisessä. Se sininen keinuu ajattomuutta, täyttää maailman ja tyhjentää sen. Siihen voi maagisesti sulautua.

Kapteeni sitloodassa todennäköisesti huokailee. Ollaan ylittämässä isojen alusten väylää keskellä Suomenlahtea. Rahtilaivoja pukkaa styyrpuurista ja paapuurista - ja puosu tunnelmoi ylhäällä kannella. Ratsastaa merellä. Sielu on kuulemma juuri irtautumassa elämän juonitasosta.

20170723_132808-01.jpg

Mediteerimas- teos löytyi Sõrun museosta kolme viikkoa sitten. Tekijänä TJürisson.

Ollaan tulossa Pranglista, menossa Porkkalaan. Kolme Viron-viikkoa on jäämässä taakse. Loma lähestyy loppuaan ja arkielämän juonitaso puskee uhkaavasti päälle. Täältä aavalta käsin sitä tasoa voi tarkastella ikään kuin ulkopuolelta. Siihen liittyy paljon tekemistä, sitoumuksia, suorituksia, huolen pitämistä. Tässä ja nyt on helppo nähdä, että arkielämä on asennelaji. Kaikki toimensa voi hoitaa stressaten ja pakotietä pälyillen - tai rauha ja ihmettelemisen ilo mielessä. Tässä ja nyt on myös helppo tehdä valinta noiden kahden välillä. Miten lie ensi maanantaina...

Pranglin saarikin jäi mietityttämään. Siellä oli pidetty huolta. Taloista, aidoista, pihoista, hirsi- ja kivinavetoista. Kuressaaresta tai Kärdlasta tuttua rapistumista ja rakennusten laiminlyömistä ei näkynyt. Oli somaa ja siistiä. Ehkä arkielämän toimissa oli ollut ilo mukana. Ainakin niin on kiva ajatella.

Vuohet mutustivat tyytyväisinä ruohoa haassa, koiria juoksenteli rannoilla. Olivat vapaita koko saaren koiria. Jollakin menetelmällä niistäkin pidettiin huolta.

20170809_153704-01-01.jpg

Puosu palaa sitloodaan. Joko ollaan Suomessa? Joko voi kajauttaa Finlandian? Vaikka... kai aina voi? Mutta mitä nyt, kapteeni säntää yllättäen pikavauhtia alas salonkiin ja könyää hetikohta yhtä nopeasti kameran kanssa takaisin ylös. Aavalla etenee kaksi mustaa pistettä, ja kamera kilometriobjektiiveineen alkaa laulaa omaa Finlandiahymniään.

Kyseessä on kaksi sukellusvenettä. Menevät loppujen lopuksi niin läheltä, että likinäköinen puosukin tunnistaa ne. Sosiaalinen media tietää kertoa, että maailman suurin ydinsukellusvene on hiljattain matkannut Pietariin Venäjän laivaston satavuotisjuhlaan. Onkohan se jompikumpi näistä veneistä?

received_10214259547789407-01.jpg

Nyt puosu on hieman hämmentynyt. Ydinsukellusvene tuntuu sopivan huonosti yhteen huolenpito- ja sieluajatusten kanssa. Maailma on taas kovin monenkirjava paikka.

Mutta Suomessa ollaan. Ja aamun kiuru kirkkaudessa soittaa?