Gotlannin itärannikon satamissa ei voi tankata. Paitsi Herrvikissä (läge 5725 N 1855 E), jossa yrittäjähenkinen satamaisäntä myi kanisteridieseliä ja otti vastaan euroja. Satamamaksunkin hän ilmoitti euroina. Ei tietoa, mikä valuuttatekninen idea tässä oli takana, mutta järjestely sopi meille mainiosti. Kun suhteellisen spontaanisti starttaa Hangosta Gotlantiin, jää rahanvaihtotouhu hataralle pohjalle.

Käteistä on veneilijän hyvä varata mukaan, jos tänne suuntaa. Satamamaksut ovat hoituneet tähän mennessä vain sillä.

Herrvik oli loistava paikka suorittaa kaikinpuolinen huolto. Melkein nolotti, kun satamaisäntä toisen päivän iltana kysyi, olimmeko käyneet katsomassa nähtävyyksiä. Kyllä: suihkua ja pesutupaa. Kapteeni oli myös askarrellut ankkuriköyteen kymmenen metrin välein merkkejä ja puosu tuulettanut kaiken, mitä oli keksinyt kantaa ulos.

16179865-E93C-4A06-8C77-ED78110ADB8C.jpg

Oli toisen lomaviikoin tiistai, ja nyt vasta touhusimme veneellä kahden. Vähän oli ikävä sosiaalista kivanpitoa, mutta sitten taas toisaalta: luovittaessa ulkona merellä puosu saattoi vaikka ruskettua nakuna(!) Muita veneitä ei onneksi näkynyt. Niitä ei muuten yleensäkään näy, mikä hämmästyttää sekä miehistöä että päällystöä. Näkymät ovat pitkälti samanlaiset kuin viime vuonna Viron vesillä. Tuolla on maata, kaikkialla muualla vettä, eikä ketään missään. Virossa oli helppo selittää asia sillä, ettei elintaso ehkä vielä ollut kohonnut niin paljon, että veneilystä olisi tullut kansanhuvi. Mutta missä luuraavat veneilijäruotsalaiset, kun eivät aurinkoisena hellekesän päivänä Gotlantinsa vesillä?

Satamat ovat enimmäkseen pieniä. Parhaillaan huvittuneina seilaamme kohti Djupvikiä (läge 5719 N 1809 E), jossa Svenska Gästhamnar kertoo olevan hulppeat neljä vierasvenepaikkaa. Ehkä ei mahduta. Kyllä täällä kumminkin muutamia veneitä liikkuu. Satamissa on nähty...

Meno on meditatiivista. Kolmen solmun vauhti, auringonpaahde, mielenkiintoisia puuhia lomapäivän ratoksi. Kapteeni kehittelee purjeinnovaatioita:

D7EFD8BC-2F90-4BE1-B91A-44FEE3A026F3.jpg

Puosu puolestaan jäähdyttää tee-se-itse-frezzamoccaa. Resepti kuuluu seuraavasti: Tee murukahvi. Sekoita siihen kookosmaitoa, koska lehmänmaito hapantui jo eilen. Kaada suppilon avulla tyhjään limupulloon. Kun suppilo ei pelitä ja pullo kaatuu, aloita alusta. Tee suppilo leivinpaperista ja sähköteipistä. Pullota juoma. Viilennä (kuva). Laita jääkaappiin. Tai jos koekeittiöhommissa on tullut hiki, hotase heti.

37FED222-5ADC-4049-A1CC-AF0873B0B0F2.jpg

P.S. Jäi mainitsematta edellinen satama: Vändburg (läge 5657 N 1819 E). Siellä oli vessa, suihku ja roskis. Ja tosi paljon gotlanninpääskysiä.