Lähteelä

LAT 59° 58.881'N
LON 24° 26.395'E

Tiedättekö, miten veneilijöillä homma menee välillä puihin? Meillä on nyt mennyt. Heti kesän ensimmäisellä reissulla.

Ensinnäkin, reissun ajankohta siirtyi harmillisen myöhäiseen. Kalentereihin oli kertynyt kaikenlaista muuta mukavaa - oikeastikin mukavaa, mutta veneilyn kannalta häiritsevää - ja köydet irrotettiin vasta nyt. Lohduttauduttiin tähän mennessä sillä, että kylmyyttä ja lämppärin huudatustahan toukokuinen veneily olisi enivei.

Nyt toukokuun 26. päivänä puosu sulaa sitloodassa, jonka lattia paahtaa jalkapohjia. Juoma varmasti kiehahtaa tuossa tuokiossa, ja muki sen ympärillä sulaa puosun tavoin...

Saimme kuitenkin heti ensimmäiselle reissulle mukaan parhaan mahdollisen miehistön.

valtsu%20kapuna.jpg

Lastenlasten odotukset, kärsivällisyyden taso ja kauden ensimmäisen purjehduksen testiluonne tosin aiheuttivat alkuun hieman haasteita. Mutta haastehan on hyvän elämän synonyymi.

Paitsi veneen vimpstaakeja ja härpäkkeitä, kesän ensimmäinen matkanteko testaa myös mielen taitoja päästää irti ja asettua merimoodiin. Nyt tuntuisi onnistuneen. Löhöasento vaihtuu lojumisasentoon. Ei harmita sekään, että kapteenipappa lennätti dronen männynlatvaan. Oikeastaan se vähän hymyilyttää. Puosu oli toivonut ilmakuvia Moon Merelistä, mutta kapu ei tohtinut lennättää kameraa sataman yläpuolella, ettei se molskahtaisi mereen. Vaan tässä kohden homma meni siis puihin.

kapu%20ja%20karannut%20drone.jpg

Puosu ei helteisessä sitloodassa vielä tiedä, että tapahtuneesta kehittyy legenda Lähteelän grillillä. Veneseuratoveri ystävineen hoksaa ainekset hilpeään roustaukseen, ja kapteeniparka ratkaisee tilanteen liioittelemalla onnettomuuden traagisuutta parhaansa mukaan. IHANAA kesähilpeyttä ilma tulvillaan. Olemme yhdessä selättäneet oikeasti traagisen pimeyspeikon ja putkahtaneet polskimisen, kerkkien, kumiveneiden ja kalahaavien ihmeelliseen maailmaan. Nauramme yhdessä. Itsellemme ja toisillemme. Olemme uudestisyntynyt suomalaisheimo.

Puosu ei sitloodan hellehurmoksessa tiedä myöskään teknisistä vastoinkäymisistä, jotka hyökkäävät kimppuun paluumatkalla. Mutta ainahan ne kesän alussa hyökkäilevät. Moon Merel -raasu on myös kokenut pitkän jäätymisten ja sulamisten infernon pukeilla peittonsa alla. Venttiileitä pitää vaihtaa. Letkujen liitokset pettävät. Löhö- ja lojumisasennoista ei ole tietoakaan, kun kotisatamassa imetään pilsseistä kymmeniä litroja lasikuitumöhnävettä...

pilssit.jpg

Mutta onneksi kaikki tämä on vielä tuntematonta tulevaisuutta. Voi keskittyä ylimaallisen nautinnolliseen olotilaan. Sitloodanirvanaan.