Edelleen Hanko, Itämeren Portti

On maanantai klo 23.25. On vietetty ilta ravintola HSF:ssä alipukeutuneina ylensyömässä, ja kapteeni on lihakeon sekä punaviinin jäljiltä nukahtanut erittäin rentoon asentoon Moon Merelin sohvalle. Puosu ei saa kyllikseen pohjoisen valoisasta taivaasta, jota menneen auringonlaskun kajo vieläkin värjää. Välillä täytyy käydä irrottamassa punaviinilasi kapteenin kädestä ja antamassa suukko. Tulee ihan hempeä olo.

20170717_233719-01.jpg

Parisuhteella ja purjehtimisella on kuulkaa paljon yhteistä:

- P. Molemmat alkavat sillä. (Jos ikävästi käy, molemmat voivat tietysti loppuviimetteeksi myös mennä päin peetä.)

- Aluksen valinta. Perinteinen tapa on sitoutua omaan, mutta sen rinnalle ovat nousseet vaihtoehdoiksi myös lyhytaikainen sitoutuminen ja yhteiskäyttö.

- Reittivalinnat. Halutaanko matkata uusille vesille ja tutustua vieraisiin kulttuureihin vai pysytelläänkö alkuvuosina tutuiksi tulleissa satamissa.

- Mainingit. Niiden liikettä on paras myötäillä: ratsastaa niillä. Ei vastustaa.

- Rantautuminen. Sekä vene että parisuhde on hyvä kiinnittää ainakin ajoittain ympäröivään todellisuuteen. Poijusta kiinni saaminen jännittää aina vähän. Kapteenin ja puosun yhteistyötä kannattaa hioa.

- Luoviminen - paitsi jos toinen ei halua pystyä kykenemään vaan käynnistää moottorin.

- Luovimisen välttäminen (edellisen seurauksena)

- Eksymät. Niitä on itäisiä ja läntisiä.

- Solmut. Esim. peruskieppi, nostokytky, umpisilmukka, parannettu syöttisolmu ja pillinyörinsolmu. On myös äärimmäisen haasteellista sekä parisuhteessa että purjehduksessa muistaa, miten minkäkin solmun kanssa puljataan.

- Fenderit. Kaikki maailman seilorit: suojatkaa parisuhdettanne. Tarkoitan venettänne.

- Auringonnousut. Huolimatta siitä, miten edellisen päivän navigointi on sujunut: aurinko nousee aina ja antaa uuden mahdollisuuden.

Nämä eivät nyt listautuneet aakkos- tai tärkeysjärjestyksessä. Mutta hienoa, jos jaksoitte tänne asti. Kapteeni kömpi jo keulakajuuttaan; sieltä kuuluu tasaista moottorin hyrinää. Ulkomaailma on lähestulkoon nukahtanut myös. 

20170718_003843-01.jpg

Kurssin jatko-osassa käsitellään ehkä sitä, mitä pitää tehdä, kun jollan köysi kietoutuu miljoonasykkyrään potkurin ympärille ja moottori sammuu. Tai ei, sehän onkin jo käsitelty aihe. Kapteenin ja puosun yhteinen purjehdustaival alkoi siitä. Keissin opetus: Kutsukaa paikalle Meripelastus.