Sandhamn%20hotelli.jpg

LAT 59° 24.065'N, LON 18° 21.103'E


Toinen kerta sanoi toden. Seurasi taas pientä mooring-liinasäätöä sekä originelleja kiinnitysratkaisuja naapuriveneiden kanssa, mutta äntligen meillä oli laituripaikka Sandhamnissa. Sitten satamakonttoriin höpöttämään ruotsia.

Yritän periaatteessa tulla maan omalla kielellä toimeen, jos osaan sitä edes vähän. Ruotsin pitäisi sujua suorastaan hyvin, mutta riikinruotsia puhun aina paljon enemmän kuin ymmärrän. Toisinaan henkilökunta kysyy ystävällisesti, olisiko minulle helpompaa, jos vaihtaisimme englantiin. Ja minä vastaan iloisesti: Nej tack.

Asiat tulivat kuitenkin selviksi. Sandhamn KSSS on ainoa reitillemme osunut satama, jossa maksetaan vasta lähtiessä. Maksamisen varmistamiseksi täytin pitkähkön lomakkeen, jossa kysyttiin lähestulkoon äidin tyttönimeä. Paikka oli tyyris, mutta sen olimme arvanneet.

Sandö kannatti kuitenkin kokea.

Sandhamn%20yleisn%C3%A4kym%C3%A4.jpg

Punaisten tupien saari
 

Sandhamn%20ikkuna.jpg

Tuolla asuu seilori?

 

Sandhamn%20Auringonkukka.jpg

Aurinko ihan pihalla.


Satamarannan näyttely saaren historiasta ja nykypäivästä syvensi kaksipäiväistä visiittiä. Vietin melko kauan aikaa näyttelytilassa, sillä ruotsin lukeminenkin on harrasta toimintaa... Sandön asutushistoria ei liittynyt niin tiiviisti kalastukseen ja maanviljelyyn kuin saarten yleensä - vaan luotsi- ja tullitoimintaan. Tai kyllä alku tavallaan piili karjataloudessa: 1600-luvulla läheisessä Eknön saaressa asuneiden luotsien kaksi lehmää laidunsi Sandössä.

1700-luvulla luotsit seurasivat lehmiään ja muuttivat Sandöhön. Luotsaaminen kovallakin merenkäynnillä neli- ja kuusiairoisilla veneillä oli varmasti jännittävää työelämää. Luotsausta tarvitsevat alukset nostivat viirin mastoon ja ampuivat tarpeensa merkiksi laukauksen kanuunalla. Kanoonbra idea?

Vuonna 1719 venäläisetkin innostuivat ampumaan kanuunoillaan näillä tienoilla. Suuren Pohjan sodan melskeissä mm. pieni Sandön kylä tuhottiin.

Tästä kanuunapitoisesta historiastakohan johtuu se, että Sandhamnin satamassa vuonna 2016 lipunlaskun ajankohdasta tiedotetaan ampumalla? Ensimmäisellä kerralla pelästyin. Niin ilmeisesti muutkin suomalaiset; siniristiset liput poistettiin vikkelästi veneiden perästä. Ruotsalaisista lipun otti pois yksi. (Meillä ampumiset ovat tuoreemmassa muistissa kuin heillä?)

kanoon.jpg

Kanoonbra kanoon?
 

Vieressämme laiturissa oli rantautuneena suomalainen venekunta. Tuntui melkein kummalliselta jutella vaivattomasti äidinkielellä. Saimme illaksi lainaan saaristo-opaskirjan, joka täydensi omia tietolähteitämme. Sen tutkimisen jälkeen päätimme suunnata Finnhamnin Paradisvikeniin. Nimi kuulosti kahdella tavalla puhuttelevalta... Finnhamn-nimi viittaakin muinaisiin suomalaisiin merenkävijöihin, jotka matkoillaan pysähtyivät kyseisellä saarella.

Niinpä perinnettä jatkakoot kapteeni ja puosu Suomen Espoosta.